Omul care face prognozele și graficele COVID pentru Arafat, implicat în dosarul Microsoft

Directorul general Avantera, compania care a realizat pentru Comitetul Național pentru Situații de Urgență prognoza COVID-19 ce estimează într-un scenariu pesimist peste 1 milion de infectări în țara noastră în doar 2 luni, este implicat în dosarul de corupție Microsoft cu prejudicii de 67 milioane Euro.

În urmă cu câteva zile, românii primeau o veste cruntă: țara noastră va îndeplini condițiile de reintrare în stare de urgență la începutul lui august și, într-un scenariu pesimist, vom avea peste 1 milion de cazuri COVID-19 în luna septembrie. Deși combătută ca fiind alarmistă chiar de ministrul de Interne, prognoza realizată de o companie relativ obscură numită Avantera a fost generos susținută de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, care a avertizat că, dacă oamenii nu încep să respecte regulile, „vom ajunge să trăim aceste cifre”.

Perspectivele sumbre ale studiului menit să ofere autorităților scenarii de lucru pentru evoluția epidemiei în România au fost preluate de presă drept certitudine, fără prea multe întrebări: Cine e Avantera? De ce a fost tocmai Avantera selectată să realizeze prognoza? Cine sunt specialiștii din spatele ei?

O cercetare simplă arată că, la conducerea companiei care furnizează autorităților datele pe baza cărora se iau deciziile de gestionare a epidemiei se află Mihai Pascadi, un nume cunoscut în IT-ul românesc. Ce e mai puțin cunoscută (și cu atât mai îngrijorătoare) este legătura lui Pascadi cu dosarul Microsoft, în care acesta apare ca unul dintre personajele implicate în traficul de influență și dare de mită.

Rămâne în sarcina lui Raed Arafat să răspundă întrebărilor din jurul Avantera; la care se adaugă încă una, cea mai importantă: cum a ajuns unul dintre oamenii implicați în poate cel mai spectaculos scandal de corupție din România să ofere Guvernului datele pe care ne bazăm ca să ieșim cu bine din „cea mai gravă criză sanitară, cea mai gravă pandemie din ultimul secol”?

%d bloggers like this: